Kuinka paljon osakkeet tuottavat vuodessa?
Historiallisesti osakkeet ovat tuottaneet keskimäärin noin 5 % vuodessa pitkällä aikavälillä Credit Suissen tutkimuksen mukaan. Mitä sijoittajan on hyvä tietää osakkeiden tuotto-odotuksesta omaa sijoitussuunnitelmaa tehdessään?
Reaalituotto ja nimellistuotto
Kun puhutaan osakkeiden tuotoista, ensimmäinen ja tärkein asia sijoittajalle on ymmärtää puhutaanko reaalituotosta vai nimellistuotosta – ja miten ne eroavat toisistaan.
Nimellinen tuotto tarkoittaa sijoituksen tuottoa ilman, että siitä on vähennetty inflaation vaikutusta. Tätä lukua käytetään esimerkiksi sijoitusrahastojen tuottotaporteissa.
Reaalinen tuotto puolestaan kuvaa sijoituksen todellisen ostovoiman kasvua. Reaalituotto on toisin sanoen oikeaa tuottoa, jossa on huomioitu inflaatio eli yleinen hintatason kehitys.
Kahden tuoton eron tunteminen on tärkeää, koska inflaatio syö varallisuutta ja vaikuttaa todelliseen taloudelliseen hyvinvointiin. Esimerkiksi, jos sijoituksen nimellistuotto on 8 % ja inflaatio 3 %, reaalituotto on noin 5 %, mikä kertoo sijoituksen todellisen ostovoiman kasvusta.
Sijoituspsykologiassa yleinen taipumus ajatella rahan nimellisarvoa inflaatiolla korjatun reaalisen arvon sijaan tunnetaan nimellä rahailluusio (money illusion).
Sijoittajan kannalta oleellista on tarkastella aina reaalista tuottoa sijoitustensa kehitystä arvioidessaan. Loppujen lopuksi reaalituotto on sitä ainoaa tuottoa, jonka kanssa voi lähteä kauppaan ostoksille.
Millä aikavälillä tuottoa voi odottaa?
Toinen tärkeä asia sijoittajalle on ymmärtää aikaväli, jolla osaketuottoa odotetaan.
Aloittavat sijoittajat saattavat usein ajatella, että osakekurssit kasvavat suhteellisen tasaisesti esimerkiksi 6 % vuodessa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä osakemarkkinoiden tuottot vaihtelevat voimakkaasti eri vuosien välillä.
Itse asiassa hyvin harvoin yksittäisen vuoden tuotto on “keskimääräinen”, esimerkiksi 6 %. Tavallisempaa on, että kalenterivuoden tuotto on esimerksi -10, +1 tai +22 %. Keskimääräinen tuotto muodostuu hyvin pitkän ajan kuluessa.
Hyötyäkseen osakemarkkinoiden kehityksestä sijoittajan tuleekin suhtautua sijoittamiseen hyvin pitkäjänteisesti.
Osakemarkkinoilla jopa 10 vuotta on lyhyt aika.
Yhdysvaltojen tuotot poikkeuksellisen korkeita
Aikahorisontin lisäksi sijoittajan on oleellista huomioida minkä maantieteellisen alueen osaketuottoja tarkastellaan.
Usein osakemarkkinoiden tuotoista puhuttaesa viitataan Yhdysvaltoihin ja erityisesti maan suuryrityksiä seuraavaan S&P 500-indeksiin, joka on ollut sijoittajille pitkällä aikavälillä erittäin suotuisa sijoituskohde.
Yhdysvaltojen ottaminen vertailukohdaksi on osin ymmärrettävää, koska maa edustaa yli 60 % maailman osakemarkkinoista. Tästä huolimatta Yhdysvallat ei ole koko maailma.
Sijoittajan on hyvä ymmärtää, että Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden korkeat tuotot ovat pitkässä historiallisessa tarkastelussa enemmän poikkeus kuin sääntö.
Vaikka Yhdysvallat on menneisyydessä ollut yksi sijoittajia parhaiten palvelleista markkinoista, osakkeiden pitkään tuottohistoriaan tutustumalla voi todeta, että takeita minkään yksittäisen maan jatkuvalle menestykselle ei ole.
Osakemarkkinoiden tuotot yli 120 vuoden aikana
Pitkän aikavälin historiallisista osaketuotoista laajin ja tunnetuin julkaisu on sveitsiläisen Credit Suissen (nykyään osa UBS:ää) vuosittain ilmestyvä Global Investment Returns Yearbook, jossa esitetään 23 maan osakemarkkinoiden tuotto vuodesta 1900 lähtien.
Vuoden 2023 julkaisussa kerrotaan, että vuodesta 1900 lähtien tarkasteltuna osakemarkkinoiden keskimääräinen reaalinen vuosituotto on ollut:
- Yhdysvalloissa 6,38 %
- Euroopassa 4,1 %
- Suomessa 5,4 %
- Koko maailmassa 5,0 %
Parhaiten tuottaneet osakemarkkinat yli 120 vuoden aikavälillä tarkasteltuna ovat olleet Etelä-Afrikka (7,0 %) ja Australia (6,7 %). Heikoten taas ovat menestyneet Itävalta (0,9 %) ja Italia (2,1 %).
Luvuista voi nähdä, että historialliset tuotot ovat olleet hyvin erilaisia eri puolilla maailmaa.
Myös eri maiden ja toimialojen painotukset markkinoilla ovat muuttuneet radikaalisti historian aikana. Esimerkiksi vuonna 1900 maailman suurin osakemarkkina ei suinkaan ollut Yhdysvallat, vaan Iso-Britannia, joka edusti 24,2 % osuutta koko maailman osakemarkkinoista. Yhdysvaltojen osuus oli nykyiseen verrattuna vähäiset 14,5 %.
Toimialojen muutosta taas kuvaa hyvin se, että vuonna 1900 rautatieteollisuus edusti yli puolta osakemarkkinoista sekä Yhdysvalloissa että Iso-Britanniassa. Muita isoja toimialoja olivat muun muassa rauta- ja hiiliteollisuus, kaivokset ja sähköiset lennättimet.
Mikä on sijoittajalle realistinen tuotto-odotus?
Sijoittajalle osakkeiden pitkän ajan tuottohistoria antaa perspektiiviä oman tuotto-odotuksen asettamiseen, vaikka menneet tuotot eivät annakaan takeita tulevasta. Historiallisesti osakkeet ovat tuottaneet keskimäärin 5 % vuodessa reaalituottoa, kun tarkastellaan koko maailman osakemarkkinoiden tuottoja yli 120 vuoden aikavälillä.
Realistisen tuotto-odotuksen asettaminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Sijoittaja kannalta tärkeää on huomioida muun muassa:
- Pitkäjänteisyys: Ole valmis pitämään sijoituksia pitkään, mieluiten vähintään 15 vuotta, jotta markkinoiden tuottojen vaihtelut tasaantuvat.
- Hajautus: Hajauta sijoituksesi eri maantieteellisille alueille ja toimialoille. Älä keskity liikaa yhteen maahan, vaikka sen historialliset tuotot olisivatkin olleet korkeat.
- Reaalituotto: Arvioi sijoitustesi tuottoja reaalisesti ottamalla huomioon inflaation vaikutus.
- Riskinsietokyky: Arvioi oma riskinsietokykysi ja valitse sijoituskohteet sen mukaan. Korkeampaa tuottoa hakevat sijoitukset ovat yleensä myös riskialttiimpia.
Käytännössä toteutuviin tuottohin vaikuttaa merkittävästi myös muun muassa sijoittamisen kustannukset sekä sijoittajan psykologiset ajatuvinoumat.
Yhteenveto
Osakemarkkinoiden keskimääräinen reaalinen vuosituotto on historiallisesti ollut noin 5 %, kun tarkastellaan koko maailman osakemarkkinoiden tuottoja yli 120 vuoden aikavälillä. Tuotot ovat kuitenkin vaihdelleet huomattavasti eri aikoina ja maantieteellisillä alueilla, ja esimerkiksi Yhdysvaltojen tuotto on ollut poikkeuksellisen korkea verrattuna moneen muuhun maahan. Tuottoprosenteista puhuttaessa sijoittajan on myös tärkeää on erottaa nimellinen tuotto reaalituotosta, koska inflaatio vaikuttaa todelliseen ostovoimaan. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että tuottojen vaihtelut voivat olla suuria lyhyellä aikavälillä. Realistisen tuotto-odotuksen asettaminen edellyttää sijoittajalta pitkäjänteisyyttä, hajautusta eri maantieteellisille alueille ja toimialoille sekä oman riskinsietokyvyn arvioimista. Myös sijoittamisen kustannukset ja psykologiset ajatusvinoumat vaikuttavat merkittävästi toteutuviin tuottoihin, joten niiden huomioiminen on olennaista onnistuneen sijoitussuunnitelman laatimisessa.
Lähteet: Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2023