"Laiska sijoitussalkku" – tuottava sijoitusstrategia sohvaperunoille
Huoletonta ja tuottavaa sijoittamista? "Laiska sijoitussalkku" voi olla sinua varten.
Sijoittaminen tuo monille mieleen nopeasti liikkuvat pörssikurssit, vaikeatajuiset strategiat ja uhkapelin kaltaisen riskinoton.
Sijoittamisen ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista. Osakkeisiin tai korkopapereihin säästäminen voi olla sähkölaskun maksamisen kaltainen askare, jota ei tarvitse – tai edes kannata – sen kummemmin ajatella. Usein yksinkertainen osta-ja-pidä-strategia myös tuottaa pitkällä aikavälillä parhaat tulokset.
“Laiska sijoitussalkku” on ajattelutapa, joka tähtää yksinkertaiseen, helppohoitoiseen ja tuottavaan sijoittamiseen.
Termin ”lazy portfolio” popularisoi kolumnisti Paul B. Farrell, joka on tunnettu muun muassa kirjastaan ”The Lazy Person’s Guide to Investing”.
Mikä on laiska sijoitussalkku?
Laiska sijoitussalkku tai ”lazy portfolio” tarkoittaa yksinkertaista sijoitussalkkua, joka koostuu yleensä 1–4:stä edullisesta indeksirahastosta tai ETF:stä. Laiskan salkun idea on toimia helppohoitoisena sijoitusratkaisuna kaikissa markkinatilanteissa.
Sijoitussalkun ”laiskuus” viittaa siihen, että indeksirahastojen avulla laajasti hajautettu salkku kestää aikaa eikä vaadi aktiivista kaupankäyntiä tai markkinoiden seuraamista.
Laiskan salkun tunnuspiirteitä ovat muun muassa:
- yksinkertaisuus
- helppohoitoisuus
- edullisuus
- laaja hajautus
- indeksirahastojen tai ETF:ien käyttö
Ajatus laiskasta salkusta perustuu passiiviseen sijoitusstrategiaan. Passiivisessa sijoitustavassa pyritään indeksirahastojen avulla saavuttamaan markkinoiden keskimääräinen tuotto mahdollisimman alhaisilla kustannuksilla. Markkinan suuntaa ei yritetä ennustaa tai yksittäisiä osakkeita valikoida. Passiivisen strategian mukaisesti sijoituksia tehdään hajautetusti yli ajan eri omaisuusluokkiin ja maantieteellisiin alueisiin oman riskinsietokyvyn mukaisesti. Tällöin sijoittaja voi nukkua yönsä rauhassa kaikissa markkinatilanteissa.
Laiskan portfolion etuna on helppouden lisäksi hyvät tuotot. Tutkimusten mukaan passiivinen sijoitustapa tuottaa pitkällä aikavälillä keskimäärin paremmin kuin sijoituskohteiden poimintaan perustuva aktiivinen hallinnointi. Esimerkiksi tunnetun S&P Indices versus Active-raportin (SPIVA) mukaan yli 90 % aktiivisesti hallinnoiduista rahastoista häviää markkinaindeksin tuotoille pitkällä aikavälillä.
Näin rakennat ”laiskan” sijoitussalkun
Yksinkertaisimmillaan sijoitussalkku voi koostua vain yhdestä rahastosta. Tällöin salkkuun valitaan yleensä maailmanlaajuisesti hajautettu osakeindeksirahasto. Osakkeiden tehtävä sijoitussalkussa on kasvattaa varallisuutta.
Esimerkki: yhden rahaston sijoitussalkku
- 100 % maailma osakkeet (esim. SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF)
Yksinomaan osakkeista koostuvan salkun tuottopotentiaali on korkea, mutta toisaalta se sisältää paljon riskiä. Kaikille korkea riski ei sovi. Salkun riskitasoa voidaan madaltaa lisäämällä osakerahaston rinnalle alhaisen riskin korkorahasto. Korkosijoitukset tasapainottavat salkun riskiä, mutta myös tuotot jäävät oletusarvoisesti alhaisemmaksi. Myös korkosijoitukset kannattaa hajauttaa maailmanlaajuisesti.
Kokonaisriskin määrää salkussa voidaan säätää muuttamalla osakkeiden ja korkojen suhteellista osuutta. Mitä enemmän osakkeita, sitä enemmän riskiä. Klassinen esimerkki on 60/40-salkku, joka koostuu yhdestä laajasti hajautetusta osakerahastosta (60 % salkun arvosta) ja yhdestä korkorahastosta (40 % salkun arvosta).
Esimerkki: kahden rahaston sijoitussalkku
- 60 % maailma osakkeet (esim. SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF)
- 40 % maailma korot (esim. SPDR Bloomberg Global Aggregate Bond EUR Hdg UCITS ETF (Acc))
Osakkeista ja koroista koostuva salkku on kaikista yleisin, mutta toisinaan laiskaan salkkuun lisätään myös kiinteistösijoituksia, kultaa tai raaka-aineita. Yhtä oikeaa tapaa sijoitussalkun rakentamiseen ei ole. Yhteistä eri lähestymistavoille on pyrkimys yksinkertaiseen ratkaisuun edullisten indeksirahastojen avulla. Erilaisiin ”laiskoihin” mallisalkkuihin voi tutustua muun muassa Bogleheads-sijoitusyhteisön sivuilla.
Tunnettuja "laiskoja" mallisalkkuja:
- Coffeehouse Portfolio (Bill Schultheis)
- Core-4 Portfolio (Rick Ferri)
- Couch Potato Portfolio (Scott Burns)
- All-Weather Portfolio (Ray Dalio)
- Permanent Portfolio (Harry Brown)
Laiskan sijoitusstrategian psykologiset hyödyt
Sijoittamisessa kärsivällisyys ja mielenhallinta ovat vähintään yhtä olennaisia taitoja kuin sijoituskohteiden valinta.
Sijoittajan tyypillisiä psykologisia sudenkuoppia ovat muun muassa liiallinen kaupankäynti, tunnepohjainen sijoittaminen, markkinan ajoittaminen ja omien taitojen yliarviointi.
Laiskan sijoitusstrategian hyödyt liittyvät tehokkuuden lisäksi sijoittamisen psykologiaan.
Passiivinen sijoitusstrategia ohjaa sijoittajaa pitkäjänteiseen ajatteluun, jossa sijoituksia tehdään suunnitellusti esimerkiksi kerran kuukaudessa. Laajan hajautuksen ansiosta sijoitustoiminta ei ole riippuvaista yksittäisten kohteiden menestyksestä, eikä sijoittajan tarvitse huolehtia markkinoiden päivittäisistä tapahtumista.
Sijoittaja myös säästää kaupankäyntikuluissa, kun säästäminen on ennakoitua ja pitkäjänteistä, eikä tarvetta salkun jatkuvalle muokkaukselle ole.