Sijoittaminen

Osakesäästötili – 6 syytä miksi se ei ole paras vaihtoehto sijoittajalle

27. kesäkuuta 2024

Osakesäästötili on kasvattanut suosiota suomalaisten keskuudessa erityisesti siihen liittyvien verohyötyjen vuoksi. Tästä huolimatta osakesäästötili ei ole useimmille sijoittajille paras vaihtoehto perinteiseen arvo-osuustiliin verrattuna.

Osakesäästötili – 6 syytä miksi se ei ole paras vaihtoehto sijoittajalle

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili (OST) on sijoitustili, jonne voi ostaa pörssilistattuja osakkeita. Toisin kuin perinteisellä arvo-osuustilillä, osakesäästötilillä ei tarvitse maksaa veroa osingoista tai myyntivoitoista niin kauan kuin varat ovat tilillä. Verotus tapahtuu vasta, kun rahat nostetaan tililtä. Suomessa osakesäästötili otettiin käyttöön vuoden 2020 alussa, ja niitä on avattu jo yli 360 000.

Miksi osakesäästötili ei ole paras valinta useimmalle sijoittajalle?

Vaikka osakesäästötili on saavuttanut suosiota, se ei välttämättä ole paras valinta pitkäjänteiselle sijoittajalle, joka haluaa hajauttaa sijoituksiaan laajasti. Osakesäästötilin rajoitukset voivat kannustaa aktiiviseen kaupankäyntiin ja osakepoimintaan, mikä ei tutkimusten mukaan ole keskimäärin tuottavin sijoitusstrategia.

1. Rahastot ja ETF:t rajattu sijoitusvalikoiman ulkopuolelle

Osakesäästötilin merkittävin heikkous on sijoitusvalikoiman kapeus, koska tilille voi ostaa vain osakkeita. Rahastot ja ETF:t on rajattu sijoitusvalikoiman ulkopuolelle. Tämä on merkittävä haitta pitkäaikaiselle sijoittajalle, koska rahastot ja ETF:t tarjoavat yksinkertaisimman ja tehokkaimman tavan hajauttaa sijoituksia. Suorilla osakesijoituksilla hajautetun salkun rakentaminen on työlästä ja tuottaa keskimäärin heikompia tuloksia.

2. Verohyödyt rajalliset rahastoon verrattuna

Osakesäästötilin verohyöty on rahastosijoittajan näkökulmasta kyseenalainen, sillä Suomessa myös rahastot ovat verovapaita yhteisöjä, jotka eivät maksa osingoista veroa. Rahastoihin sijoittamalla voi siis saada yhtä verotehokkaan lopputuloksen kuin osakesäästötilillä, kunhan sijoittaa rahaston kasvuosuuksiin. Myyntivoittoveroa rahastosijoittajan täytyy maksaa heti sijoituksia myytäessä toisin kuin osakesäästötilissä, mutta tällä ei ole suurta merkitystä pitkäjänteiselle sijoittajalle, joka ei aktiivisesti myy ja vaihda sijoituksiaan. Osakesäästötilin verohyöty realisoituu lähinnä lyhytaikaisessa ja aktiivisessa kaupankäynnissä.

3. Kannustaa osakepoimintaan ja aktiiviseen kaupankäyntiin

Osakesäästötili kannustaa osakepoimintaan, mikä tutkimusten mukaan ei tuota keskimäärin yhtä hyviä tuottoja kuin esimerkiksi indeksirahastoihin sijoittaminen. Indeksirahastoihin perustuva passiivinen sijoitusstrategia onkin muodostunut maailmanlaajuisesti suosituimmaksi tavaksi sijoittaa, koska se tarjoaa markkinan keskimääräisen tuoton matalilla kuluilla.

4. Ulkomaiset osakkeet epäedullisessa verotusasemassa

Osakesäästötilille kannattaa lähtökohtaisesti ostaa vain suomalaisten yritysten osakkeita, koska ulkomaisissa yhtiöissä vaarana on osinkojen kaksinkertainen verotus. Ulkomaisen yrityksen kotimaa perii osingoista lähdeveroa yleensä 15 %, ja osakesäästötilillä tätä ei hyvitetä Suomen verotuksessa toisin kuin perinteisellä arvo-osuustilillä. Sijoittamalla varoja rahastoon tai arvo-osuustilille sijoittaja välttää käytännössä aina osinkojen kaksinkertaisen verotuksen.

5. Talletuksilla 100 000 euron katto

Osakesäästötilille voi tallettaa rahaa enintään 100 000 euroa. Sijoitusten arvo voi nousta rajattomasti yli tämän summan, mutta uusia talletuksia ei voi tehdä rajan ylittämisen jälkeen. Vaikka 100 000 euron talletuskatto voi kuulostaa suurelta, korkeapalkkaiselle henkilölle tai isompaa perintöä sijoittavalle raja voi tulla yllättävän nopeasti vastaan. Tällöin sijoittajan on harkittava muita sijoitusmuotoja, mikä monimutkaistaa sijoitusten hallinnointia.

6. Hankintameno-olettaman hyödyntäminen ei ole mahdollista

Osakesäästötili ei salli hankintameno-olettaman hyödyntämistä verotuksessa. Tämä menetelmä on erityisen hyödyllinen pitkäaikaiselle sijoittajalle, sillä se voi merkittävästi vähentää verotettavaa myyntivoittoa. Osakesäästötilillä myyntivoitto verotetaan täysimääräisesti, kun varat nostetaan tililtä.

Yhteenveto

Osakesäästötili antaa sijoittajalle tiettyjä verotuksellisia etuja, mutta sen rajoitukset tekevät siitä vähemmän houkuttelevan vaihtoehdon pitkäaikaiselle sijoittajalle. Osakesäästötilin suurin heikkous on se, että tilille ei voi ostaa rahastoja tai ETF:iä. Arvo-osuustilille ostettavat indeksirahastot ja ETF:t ovat laajan hajautuksen ja alhaisten kulujen ansiosta useimmille sijoittajille osakesäästötiliä ja suoria osakesijoituksia parempi vaihtoehto.